Sådan valp, sådan hund

Idag har jag äntligen hittat sladden som jag har letat efter. Har en mängd bilder sparade på min telefon som jag inte har vetat hur jag ska lägga över. Men nu när sladden är tillrätta så kan jag slänga över dem på datorn istället.

Här är första bilden när jag har bestämt mig till hundra procent vilken valp som ska följa med mig hem. Då var han 6 veckor.



Jag har hittat så himla sköna bilder på Nixo, han kör samma stil idag som när han var liten.
  
På första bilden är han 9 veckor och på andra bilden är han precis fyllda 1 år.

Angående den dominanta hunden, som jag skrev om i förra inlägget, så har vi inte träffat på honom igen. Men det lär vi göra. Vi i gruppen har pratat om problemet och vi är överrens om att vi inte kan ha en sån hund bland de andra hundarna.


Ha en trevlig lördag!

Vad gör man?

Vad gör man egentligen om man är en stor grupp med människor och hundar som fungerar helt perfekt ihop och det sen kommer en som ställer till problem.
Problem är nog fel ord. Snarare tycker jag att hunden i det här fallet provocerar och ägaren inte tar tag i det. Ägaren själv tycker ju inte detta är något att prata om, men jag tycker det.

Jag har en hanhund. Han är trevlig, social och öppen. Han är även 1 år och har insett just det, att han är en hanhund.
När min hanhund försöker sig på att dominera andra hanar så tillrättarvisar jag honom. Självklart ska de få läsa av varandra för att hitta sin plats i gruppen. Men jag som är hundens flockledare kommer tala om när jag tycker att en i flocken går för långt.

Mitt största bekymmer är att jag är orolig för att jag kan få en dominant hane. En dominant hane kan utmana andra hanar, detta kan leda till bråk. Jag vill ha en undergiven och socialt trevlig hund. Han ska kunna leka med båda hanar och tikar i olika åldrar.

MEN, och nu kommer mitt men. Vad gör jag när det kommer in en dominant hane i den här gruppen. Den dominanta hanen utmanar alla hanar som han ser. De reagerar alla olika eftersom de är i olika åldrar. Med den hanen som var betydligt äldre blev det slagsmål. Hanen som är yngre slängde sig på rygg men det brydde sig inte den dominanta hanen om utan fortsatte terra honom.
Jag är INTE intresserad av att Nixo ska vara med i ett slagsmål, starta ett slagsmål eller lära sig att man kan slåss för att vinna status (kan tillägga att Nixo fick sig ett hugg med, tur nog tog det bara i pälsen)

Hunden som är dominant är inte året fyllda än. Dvs Nixo är ett par månader äldre. Ägaren till den dominanta hunden vill ha en dominant hund....varför kunde jag inte klura ut.

Idag kommer jag ta tag i problemet, jag kommer helt enkelt att säga att det här fungerar inte.
Sen den dominanta hanen har kommit in i gruppen har det blivit väldigt oroligt. Jag säger bara så här:
Du är flockledare för din hund, du är ansvarig för vad din hund gör och det är du som sätter regler och gränser för din hund. Gör man inte detta.....då är frågan om man ska ha hund.

Skriv gärna i kommentarer vad ni tycker om dominanta hanar/tikar och vad man gör i en sån här situation. Vad säger man till ägaren, kan man få dem att komma på bättre tankar, eller är det jag som är ute och cyklar?


Det enda jag vill är att Nixo ska kunna få gå ut till sina vänner och leka av sig. Han ÄLSKAR dessa träffar. Men vad gör jag om jag inte kan få den andra ägaren att förstå. Jag kan inte riskera att min hund skadas.

Nu är det dags att gå ut.

Malmö utställningen

Sen Nixos födelsedag har vi hunnit med ett träningspass på brukshundklubben.
Det var mest genomgång av det vi gjorde förra terminen men vi började även med stå och stanna.
Stå kan han ju sedan innan men bara framifrån, så nu lär vi in det lydnadsmässigt. Det tar ju ett par gånger men med hjälp av klickern hoppas jag att det sitter tills på torsdag.
Jag och Nixo tränade även lite fjärrdirigering. Det är stå/sitt/ligg i olika kombinationer. Han är väldigt duktig på det, det som vi behöver finslipa på är från ställande till sättande och tvärtom, då flyttar han sig fel med benen.

Igår åkte jag, Christina och Linnéa till Malmö och ställde hundar. Nixo fick inte följa med eftersom han är mitt i fällningen. Han fick stå hemma hos Christina under dagen.
Jag ställde Kitty i bruksklass. Det gick väl ganska bra, hon vann klassen men fick bara en slät etta. Jag hade ju gärna velat haft ett ck på henne så vi hade haft chansen att tävla om certet. Men så blev det inte den här gången.
Självkritisk som jag är så fick jag sitta en stund efter och analysera vad vi hade gjort. Vet inte själv om jag hade kunnat visa henne på ett bättre sätt som hade gjort att vi hade fått ett ck. Jag hoppas iaf att Christina var nöjd med resultatet det är ju det som är viktigast.
Linnéa ställde Mixtra och Dexter. Dexter blev bästa veteran och fick upp i finalringen. Tyvärr blev han oplacerad där. Mixtra gick vidare till till konkurensen men blev oplacerad.
Vi har ju varit med om bättre dagar om man säger så, men det var väldigt trevligt ändå.

I uppfödarklassen fick jag ställa Flisan som är Yvonnes hund. Det var Anneli som har Deejasomes kennel som ställde där. Gick bra, vann klassen och fick HP.
Här kommer en bild från den klassen.

Fotograf: Yvonne

Nixo var överlycklig när vi kom hem och jag har fått döva mitt dåliga samvete med att köpa lite nya saker till honom.

En rosa gris bland annat :)
Han var inte så lätt att fotografera för när han upptäckte att den lät så var det väldigt viktigt att snabbt få ut grisen ur huset och lägga den på gräsmattan. Jag anar att den kommer bli hans nästa objekt att äta upp, läskiga rosa grisar kan ju vakthunden inte acceptera inomhus.

Nu piper Nixo, klockan är dags för grannyra säger han.
Och han har alldeles rätt.

Nixo 1 år!!

Idag är det en stor dag, det är Nixos födelsedag!!

Tänk vad året har gått fort. För precis ett år sedan tittade han ut och då var han inte stor.
Många centimeter och kilon senare fyller han alltså sitt första år!
Nixos första år här har varit omtumlande. Han har stärkt mig som människa och vi är bästa vänner för livet.
Vi umgås så gott som 24 h om dygnet, det är inte många dagar eller timmar vi har varit ifrån varandra.
Han är min följeslagare i vått och torrt. Han älskar livet, att springa, busa, dra, mysa och träna lydnad.

Vi får även passa på att  GRATULERA alla hans syskon!!

Nixos födelsedag började på jobbet där min chef gick och köpte prinsesstårta till honom. Vi andra fick också smaka. Han ansåg att alla medarbetare oavsett hur mycket de gjorde på arbetsplatsen förtjänade tårta när de fyller år. Nixo såg först lite tvekande ut, han har aldrig ätit tårta innan. Men insåg snabbt att det där kunde vi göra till en vana.

Efter jobbet åkte vi till djuraffären och köpte leksak och godis. Mormor Christina var med och av henne fick han en jättegod igelkott och tuggben. Mycket uppskattat!!

Sen åkte vi hem och gjorde en mindre rolig sak, dvs borstade födelsedagsbarnet. Han tycker inte det är jättekul, även fast jag har försökt förklara att fäller man en halv ica kasse varje dag så får man stå ut med att bli borstad varje dag.

Sen var kl 18 och det var dags för grannyra som vanligt. Många kompisar var där och Nixo hade superkul som vanligt.
Efter 45 minuter ringde Christina och vi åkte upp i skogen och gick med hundarna i nästan en timme.
Så nu har jag en slagen hjälte här hemma, det är kul att fylla år men lite jobbigt.

Och så ville  jag gärna lägga ut lite bilder på honom idag, men födelsedagsbarnet orkade varken sitta eller stå. Men några liggande bilder fick jag iaf ta.

Det är roligt att fylla år men man blir trött..

Nu säger födelsedagsbarnet god natt och tackar alla som har gratulerat honom idag :)


Det här är bara början på ett förhoppningsvis långt och lyckligt liv tillsammans!

Vårkänslor

Får väl börja med en kort sammanfattning av de sista dagarna.
I torsdags började forsättningskursen i lydnad på KBK. Jag var lite nervös eftersom det har tränats dåligt i vinter. Men jag inledde kvällen med att cykla med Nixo i 25 minuter. Sen fick han vila en timme innan vi åkte ner till klubben.

Under dagen hade det varit strålande sol och alla hade nog laddat för en härlig kväll. Det blev det också, men bara i Nixos ögon. Det började nämligen snöa vid 5 tiden och det slutade inte.
Kanske var det tack vare snön och kylan som det gick så bra. Vi körde en repetion från förra terminen med sitt/stanna kvar, ligg/ligg kvar, inkallning och linförighet.
Nixo var superduktig och alla moment gick som på räls! Självklart var jag supernöjd och nu är det minsann lite träning varje dag som gäller, inte kan vi ligga på latsidan nu. Han tycker det är superskoj att lära sig nya saker.

Idag är det en riktig vårdag. Inte varmt men ändå inte kallt och riktigt skönt att vara ute.
Morgonen började med att vi körde ner till Christina och hundarna. Christina körde en tur med Mixtra, Kitty och Nixo. Nixo fick gå bredvid mormor och då var det minsann inga sidotacklingar eller tugg på linorna. De var rejält varma mot slutet men kämpade på ändå.
Här hemma har det plockats och grejats, rabatterna har fått sig en omgång inför våren.
Nixo är mycket duktig på trädgårdsarbete också. Så när man krattar löv och klipper ner buskar så står han och gnager och hjälper till. Tyvärr gör han det inte självmant utan att jag hjälper till, hade ju annars varit ganska skönt :)

Här kommer iaf dagens bilder på Nixo.

Han hittade ett märgben som han gick omkring med som en napp.

Får ju passa på att vila när matte inte drar i några grenar eller krattar runt något roligt.

En lycklig trädgårdssamojed.


Nu ska vi gå och kratta ihop alla högar...eller sprida ut alla högar beror på vem som får bestämma..


Grannyra

Vi har börjat en ny kvällstradition. Varje kväll samlas ett antal grannar och deras mycket trevliga hundar.
Hundarna får busa och människorna får akta sig så det inte blir omkullsprungna. Ibland kan stolpar vara väl till hands :)
Nixo älskar dessa träffar. Tänk att få springa hur mycket som helst och ha hur många som helst att busa med, kan livet bli bättre??

Här är absoluta favorittjejen Karin. Hon orkar springa lika mycket som Nixo om inte mer...
Nixo har även sitt nya fina koppel på sig. Väldigt tjusigt tyckte jag :)

Den roligaste leken är pinnleken. Nixo älskar att Karin jagar honom, han har tom lärt sig finta lite..

Sen har vi även tjejerna Alice och Alice. De leker också med pinnar men de tar det i ett lugnare tempo.

Men även om man är liten kan man ge det ett försök att vinna pinnen..

Man kan även köra dragkamp på tre...Nixo och Alice vann varsin del, men Karin var snabbt efter Nixo..

Den enda som var väluppfostrad nog att ligga still var ju söta Alice :)

Karin fick fångas in för att kunna vara med på bild, eller så var det matte som ville vara med på bild :)

Så nu har jag en smutsig men trött hund som helt plötsligt fick för sig att han skulle ligga i den beiga soffan och vila....jaja, så är det att vara hundägare med blogg :)

På torsdag börjar vi AL2, dvs fortsättningskursen i lydnad. Förhoppningsvis går vi mot ljusare och varmare tider och då är det ju alltid mycket trevligare att träna.

Här är även en länk till artikeln som Kristianstadbladet gjorde om Christina och hundar. Men även jag och Nixo är med på ett hörn. Kan ju avslöja att Nixo är hunden som går i andra led på högersida. Han med den långa tungan :)
http://www.kristianstadsbladet.se/article/20090207/KRISTIANSTAD/936709274


På återseende!

RSS 2.0