Gerard O´Shea dag 2

Dag ett slutade med ett träningspass på kvällen. Jag körde shaping som vi gjort under dagen och det verkar Nixo ha förstått bra. Gick som på räls. Mellan träningspassen kom jag på en ny grej som jag ville testa.
Ni som följer bloggen vet att jag, för ett år sedan ungefär, lärde Nixo att sitta i tvättkorgen. Jag testade igår igen för att se om han kom ihåg och minnet är det inget fel på. Han hoppade snabbt ner och satte sig i korgen. Den är ju inte så stor, men det är inte Nixos rumpa heller ;)

Bevis för att han fortfarande kommer ner i tvättkorgen...tyvärr blev fokus helt fel på den här bilden men det får ni stå ut med :)
Sen var de ju dags för ett nytt trick och det kommer här:

Ja då, det gick att köra shaping för att få honom att stå på tvättkorgen också ;) Snabblärd är grabben kan jag lova. Det tog bara ett par minuter. Det var lite halt att stå, så han kom själv på idén att sätta sig ner. Kan man sitta i korgen kan man också sitta på korgen :)


Problemet var sen att få ner honom från korgen....krävdes lite övertalning men med hjälp av korv så klev han slutligen ner ;)

Sen var det kvällsvila för oss båda och jag kan lova att vi båda sov gott inatt.

Dag 2:

Morgonen började med en genomgång av hur man jonglerar med en köttbulle/korv. Kan låta komiskt, men det är inte det lättaste när man har hund i ena handen, köttbulle/korv i andra och samtidigt rör sig framåt.
Sen körde vi en hel del friställande med shaping. Dagens ord var uttryck! Hur visar man hunden, hur mycket tittar egentligen domaren på dig och när ska man göra vad.
Stora hundar fick köra för sig precis som igår och det var verkligen nyttigt att höra hur Gerard kommenterade andra och en själv. Varför tittar man på hunden, vem ska man ha fokus på och i vilket läge ska hunden visa hundra procent uttryck och i vilka lägen kan man ta time out.
Väldigt väldig nyttigt och väldigt roligt!

Nixo var laddad som en kanon idag också. Dock var han snäppet lugnare, kanske för att jag tog det lite lugnare under busstunderna. Gerards bedömning på Nixo blev: Kanon uttryck och kan hålla de allerta uttrycket länge, men ta ändå time out ofta för att berömma beteendet. Han stod kanonbra enligt mig :)

Under ringvisningen (när vi springer runt i ringen) visade Nixo att han är en kille med attityd. Jag fick bra tips och råd av Gerard på hur jag ska göra. Dvs jag ska lära mig att sätta ner foten och faktiskt ryta till...det är nog min svaga sida när det kommer till Nixo, jag är för snäll och godtar för mycket.

Men nu har jag fått en teknik jag kan använda mig av som jag märkte fungerade och den ska jag hålla mig kvar vid.

Gerard pratade en hel del om hur vi uppfattas av våra hundar, är du en butler eller är du det bästa hunden vet...många kan säga att de är hundens favorit, men ta dit den roligaste hundkompisen han/hon har och se hur högt upp på listan du kommer ;)

Det har varit en mycket lärorik helg och jag rekommenderar verkligen den här kursen till alla! Jag kommer garanterat gå hans fortsättningskurs, för jag hoppas ju att Nordskånska kennelklubben kommer arrangera en sån till hösten eller nästa år.

Vi åkte hem ganska fullmatade, jag med information och Nixo med korv ;)

Men dagen var inte slut. Vi åt lite mat och sen kom Susanne och hämtade oss. Idag skulle jag och Susanne för första gången klara en dragträning själva. Christina var på Gerards fortsättningskurs under eftermiddagen.

Vi satte sockor och selar på alla fyra hundarna och sen gav vi oss av. Susanne körde med i bil framför oss och det kändes skönt eftersom fälten var fulla med rådjur och harar. Nu gick det jättebra ändå utan några stopp och i fullt ös men det märktes på Nixo att han var lite trött i huvudet. Jag satte bak honom och flyttade fram Kitty efter 2 kilometer. Då gick det ännu fortare och Nixo såg lite lugnare ut när han inte behövde tänka längre utan bara dra.

Helgen har varit superskoj och nu är de dags att ladda om inför en ny arbetsvecka.

På återseende!


Gerard O´Shea

Idag har Nixo och jag varit på kurs för Gerard O´Shea. Han förmedlar på ett väldigt kreativt sätt ut hur man ökar förväntan hos hunden så den visar sin bästa sida i utställningsringen.

Ordet för dagen är förväntan, allt handlar om hundens förväntan. Han har gått igenom hur man bygger upp förväntan och hur man förvaltar den.
Han har även pratat mycket om hur vi har en förmåga att "prata" med hunden genom kopplet. Vi har jobbat med hundarna genom shaping. Vi har använt oss av väldigt få ord och då märker man att hunden beter sig ganska lika mot när man "traggar" på hunden hela tiden. Vi skulle använda hundens namn för att få hunden att ta kontakt, en klapp på låret för att visa att hunden ska röra sig framåt, kommandot "hopp hopp" för att få hunden att öka tempot och handtecken för att få hunden att stå fristående.

Idag handlade det inte om att hunden skulle stå korrekt utan vi jobbade med beteendet som hunden redan har och utgår ifrån det.

Nixo hade det lite svårt i början. Att gå runt i en ring är ju inga problem, att stå är inga problem och att trava är inga problem....i vanliga fall!
Men när man lägger till lek och full galopp, mellan de lugnare delarna av träningen, då vaknar den stora vita isbjörnen inom honom och han går igång till tusen, men har svårare att sluta och lugna ner sig igen. I vanliga fall använder jag mig av kommandot sitt och godis för att få tillbaka honom i "normalt" arbetstempo. Men utan kommando och godis blir allt så mycket svårare.

Jag pratade med Gerard om det och han förklarade att Nixo har bra förväntningar i grunden men att han har svårt att kanalisera (vet inte ens om ordet finns) all förväntan han har.
Vi har ju haft samma problem i lydnaden och agilityn så detta är inget nytt. Jag har helt enkelt dämpat honom från första stund när vi ska göra något och sen kört på den energin som har funnits och det har fungerat bra.

Gerard tyckte inte jag skulle jobba för att få ner förväntan utan istället lära Nixo att få utlopp för det han behöver få ur sig när förväntan slår över. Så imorgon ska vi jobba med kamptrasa under lek och full galopp. Han ska alltså lära sig att det är ok att få ut energin på kamptrasan men inte på min arm eller på kopplet.

Jag längtar verkligen till morgondagen. De flesta andra i gruppen hade hundar som jag skulle kalla veteranbilar de tuffade på i 50 km/h medan Nixo liksom var Ferrarin i gruppen. Nu tycker jag mer om Ferrari än veteranbilar så det passar mig bra. Jag ska bara lära mig och Nixo hur vi kan få ut max i toppfart ;) Hängde ni med nu haha!!

När vi körde med godis och shaping (knäpp med fingret istället för klicker) så var Nixo SUPERduktig!! Sån träning känner han ju igen eftersom det är så vi har tränat sen han var 10 veckor. Så där kändes det verkligen jättebra! Jag bytte handkommando på stå och valde då också att vara tyst. Det tog bara ett par gånger så fattade han var knäppet med fingret betydde, snabblärd är han vill jag lova!

Ikväll ska vi träna på det vi har gjort under dagen och alla i gruppen skulle lära sig att jonglera med köttbullar i handen och endast använda tre fingrar.

Jag förstår att det här är tung läsning för er som kanske inte är lika tokiga som jag är. Men det här inlägget är till stor del till för mig själv också. För detta sättet ska jag verkligen fortsätta jobba på. Känns helt rätt!

Men nu till lite lättare grejer!

I veckan har vi dragtränat två kvällar. Christina överlämnade körandet till mig i torsdags, det var första gången för mig med släde och fyrspann. Gick jättebra och var riktigt roligt! En annan teknik än med fyrhjulingen men lika skojigt :)

Imorgon är det dags för del två på O´Sheakursen och på eftermiddagen ska vi dragträna. Jag ska köra hundarna imorgon också.

Resten av den här dagen blir lugn, hjärnan måste bearbeta all ny information ;)

Här kommer lite bilder från när Nixo var liten....tänk att min lille snart fyller två år!!

Coola killen hoppade inte på kompostgallret, han har visat att han har väldigt stor respekt för just kompostgaller och ALDRIG skulle få för sig att hoppa eller trycka sig mot det.

Han blev kontorshund väldigt ung och har alltid klarat det galant. Som liten fick han dock vara inne på mitt rum.


Sen blev han större och numera går han omkring som han vill i lokalerna. Oftast ligger han dock på mitt rum, Kerstis rum eller i korridoren med ovanstående stil ;)

På återseende!


Snöträning!

Det är så härligt att vintern verkligen har stannat i skåne så himla länge. Det måste vara något typ av rekord. Den sista veckan har graderna gått närmare nollan varje dag, det är ganska nervöst måste jag säga. Kommer plusgraderna och tar ett grepp om oss så kommer minusgraderna inte komma tillbaka mer i år är jag rädd för.

MEN, imorse visade termometern stadigt -10 grader HÄRLIGT!!

Men innan jag berättar om dagen måste jag faktiskt få skryta. Igår var Nixo och jag iväg på vår första seriösa dragträning med skidor och pulka. Jag vet inte vem som var mest nervös, Nixo eller skidorna ;)
Nixo har aldrig varit speciellt förtjust i att dra när han är själv, men jag laddade upp med en rejäl kissrunda (att kissa är han största hobby) och sen satte jag fast skaklarna och kontrollerade pulkan, spände på mig skidorna och sen drog vi iväg. Nu låter det som att vi störtade iväg i värsta supergaloppen, men jag kan lugna (?) alla med att vi gick iväg i långsamt mak, gladast för det var nog....skidorna ;)

Vi körde ungefär fyra kilometer, gladast att vara tillbaka.var...Nixo, matte på skidor är förenat med livsfara verkade han tycka ;) Han såg faktiskt väldigt glad ut och hoppade tom på mig när jag hade spänt av mig skidorna..hm, vet inte riktigt hur jag ska tolka det...tror minsann skidorna och Nixo försöker motarbeta matte, men tji på er, jag ska bli en hejare på skidor ;)

Så till dagens evenemang, ja för numera är varje dragträning faktiskt ett evenemang. Vi tränar faktiskt extremt seriöst inför Furudalstävlingarna som drar igång om två och en halv vecka. Snart börjar nedräkningen :)

Här kommer en bildkavalkad!

Här drar de iväg i starten. Nixo till vänster i bild och Mixtra till höger.


Här går det undan :)


Försten fram tror jag de tävlar om ;)


Här är en skön tungbild, Nixo får alltså kisa med ögat för att tungan inte ska träffa haha!!
I bakre led går Kitty till höger i bild och Yemaja till vänster.


Snart slut på första etappen, dags att bli ledda över gatan för att sen kunna fortsätta.


Man kan ta och käka lite snö när man stannar till tyckte Nixo.


Nixo spanar efter...hästar kanske ;)


Kitty, Nixos mamma.


Draghunden Nixo :)

Nu ska han få sig en massage och lite godis :)

På återseende!

Äntligen en uppdatering ;)

Energin och skrivkänslan har inte infunnit sig tidigare, men nu ska vi se vad som har hänt.

Dragträningarna har fortsatt som vanligt. I lördags gick hundarna 12 kilometer och var inte ens trötta när de kom tillbaka. Vi gick av hundarna som vi brukar göra och när hundarna fortfarande drar i kopplet känns det härligt. Tyvärr blev det inga bilder, är alltid lite mycket att göra just vid start och mål ;)

Annars har vi inte gjort så mycket, mest låtit Nixo leka och vara unghund som han faktiskt är. Han har börjat äta ordentligt igen, lösningen var att inte blanda maten med vatten. Så nu äter han varje måltid när den serveras, tom kl 07.00 som ALDRIG har hänt innan.

Jag har även köpt en hundpulka. Jag fick pengar i julklapp för att kunna köpa det jag behöver, och det var verkligen något jag behövde. Nu är jag bara på jakt efter en släde också :)

Här är underverket ;) Ska även ta och se om jag kan få tag på glasfiberskaklar, men sålänge klarar jag mig med de skaklarna som ingick. Fick ett riktigt kanonpris :) Hinkens bror som bor i närheten av Jönköping där pulkan fanns var snäll och hämtade den och körde ner den till oss. Ibland har man tur :)

Sen har jag en fråga, hur många har hundar som gillar morötter?
Nixo har en förkärlek till morötter, han är den som står först i kö när man börjar skala dem ;)

Observera blicken som säger "rör inte min morot" ;)

Idag har vi varit ute och busat in snön. Jag använde mig av mobilkameran.

Nixo hittade en snöhög som fungerade som spaningstorn


King of the Hill ;)


Han ville inte riktigt släppa snöhögen ;)

Tog två bilder på Nixo och hans favorittjej Tess. Tyvärr blev bilderna inte alls bra, så Sara vi får försöka igen på torsdag :)

Är det någon som vet hur jag kan få bort fotoblixten från ögonen? Jag har försökt på alla möjliga vis i ACDSee Photo Manager men det går inte. Så ni får stå ut med det tills jag har hittat en lösning.

Nu ska jag vila min rygg som strejkar för tillfället. Jag har fått låna en tempurmadrass av Christina och jag hoppas att det ska bli bättre, men det tar tydligen ett par dagar innan ryggen vänjer sig.

På återseende!


Sista lediga dagen...

Nu är min veckas ledighet slut snart, bara några timmar kvar. Imorgon är det dags för jobb igen, både roligt och tråkigt. Har varit härligt att vara ledig lite mer än bara en helg och när det dessutom öser ner snö och det är ett par minusgrader så längtar man inte tillbaka till jobbet och träningarna i mörker.

Idag slog jag på stort och la in två olika hundaktiviteter.
Vi började förmiddagen med att träffa Nina och Kent med Tilda och Flinga och Helena med Dito. Vi åkte till Hovdala och gick en långpromenad med hundarna. Det var ett härligt väder att gå i och väldigt vackert med all snö. De andra konstaterade att det var ganska tungt att gå i snön, men jag hade Nixo i midjebältet så för mig gick det lätt att gå ;)

Dito, som mest brydde sig om Flinga, det gäller ju att passa tjejen när det är andra hanar med ;)


Flinga och Dito i bakgrunden. Mycket bus och lek, även ute i skogen så att Nixo trodde det var harar på g, men tji fick han ;)

Lilla söta Tilda, den enda hon jagar är nog ekorrar ;)

Hela gänget fick samlas för en gruppbild, Nixo har definitivt fått span på något, men han är kopplad så det blev inga rymningar idag :)

Sen åkte vi hem och vilade i en timme. Det var ganska behövligt kände nog både jag och Nixo. Sen var det på med alla vinterkläderna igen och så körde vi ner till Christina. Där packade vi släden på släpet och åkte upp mot Bockatorpet och baslinjen. Christina körde iväg med alla fyra hundarna och medan hon var iväg så gick jag och Susanne på en promenad med lilla Molly som är 9 veckor. Det blev en ganska intressant promenad, Molly är en buse ;) Men fyra cyklister och en språngmarch senare så var det lilla yrvädret under kontroll ;)


Molly och Susanne


Bus i snön


Fort gick det när hon sprang, titta bara här, alla fyra tassarna i luften samtidigt ;)


Sen kom spannet tillbaka. Jag var lite orolig för att Nixo var trött eftersom vi hade gått så långt på förmiddagen, men det hade gått bra sa Christina. Mixtra och Nixo fram och sen ser man Kittys huvud bakom Nixo, Yemaja gömde sig för fotografen.

Sen blev det hemfärd och här sitter vi nu och tar igen oss lite. Får fixa lite här hemma och sen ladda inför jobbet imorgon. Jag hoppas snön ligger kvar länge nu, men det är ju i Skåne vi bor så har vi tur ligger den i alla fall över helgen ;)

På Återseende!

Snöfall i Skåne

Idag har det kommit en hel del snö här, förhoppningsvis kommer det mer så kan vi köra med släde på morgondagens träningstur :)

Igår var det dragträningsdags, Nixo var lite ofokuserad men det är nog för att han fortfarande inte äter riktigt som han ska. Men nu är tiken i området inte i höglöp längre så det börjar gå åt rätt håll. Han tyckte iaf att jag var lite dryg med kameran igår och då ser det ut så här ;)

"Sluta fota annars äter jag upp soffan..."


"Ok, du tar mig inte på allvar, då gör jag så jag inte ser klok ut så kanske du slutar"

Så jag fick ge mig, men idag åkte kameran fram igen ;)

Idag har vi varir nere hos Christina för Nixos bror Atlas och morbror Yzerman skulle få prova på att dra. De var jätteduktiga båda två, så duktig var inte Nixo första gången han drog!


Yzerman och Atlas med matte vid sidan om och Christina på cykeln.


Yzerman och Atlas är på väg tillbaka, då gick det undan :)


Tjoho, full fart framåt!


Atlas, Nixos bror och Yzerman i bakgrunden som är Nixos morbror.


Nixo fick vara barnvakt till Molly medan vi körde. Jag vet inte om han uppskattade den uppgiften, han verkar tycka att hon är lite läskig ;)


Fotografering..

De sista dagarna har det tagits många foton. Igår var jag och Camilla i Hässleholm, Hovdala Slott, och släppte hundarna i den stora rastgården som de har där. Det var Nixo, Kenzo och Tessie. Alla tre lekte och busade och uppskattade nog att få springa runt hur som helst :)

Jag gillar Nixos steg och hållning på det här fotot. Min lilla kille börjar bli stor :)


Tessie i full karriär..


Kenzo i lagom tempo ;)


Bara för att ni ska få se storleksskillnaden på dessa två hanar. Jag som alltid tycker Nixo är stor ;)


Han är kanske inte stor i jämförelse, men han är snabb :)


Tessie och Nixo busade nog mest, det är ju hans favorittjej


Tessie gjorde allt för att få igång lek, Nixo funderar nog mest på hur han ska klara av den här stora snygga tjejen ;)


En puss fick han också ;)


Sen var det dags för möte, vad det handlade om vet vi inte. Men vad vi vet är att alla hade kul och verkade nöjda. Det får vi göra om fler gånger :)

Idag har jag semester från jobbet och kan då hitta på en massa trams som jag i vanliga fall inte hinner med. En snäll kompis (som är jätteduktig på att fotografer) har idag börjat hålla kurs för mig i fotografering (det är dock inte trams, det är på största allvar!). Första läxan var väldigt lärorik och jag började tänka på saker som jag inte har tänkt på innan. Här kommer några bilder som jag har skickat till henne och önskat få kommentarer om ;)


En vanlig ståbild men i en ovanlig vinkel.


Fotografi ur grodperspektiv, jag gillar hans uttryck i den här bilden.


Eget påhitt kallar jag det här ;) Låter bilden tala för sig själv!

Nu ska jag gå och kolla in en blomma som är mitt senaste offer. Både katterna och Nixo har fått blixtar i ögonen så jag får byta till ett annat objekt nu *s*

På återseende!

År 2010!!

Julen har passerat, mellandagarna har passerat, nyår har passerat och min födelsedag är snart slut.
 
Julen tillbringades på Öland hos mina svärföräldrar. Alltid lika trevlig att vara där och vi hade tom snö på julafton. Jag och Andreas försökte bygga en snögubbe ute på gräsmattan, tyvärr ville inte snön eller Nixo det, så det blev mer bus med hunden än snögubbebyggande.


Bus bus bus!!

Anfall!!

Jag tvingar till mig lite mys.

Ni kanske kan ana anfallet som är på väg...jag var ovetande om det...


Tror han försökte säga "hörru matte, lek med mig NU!"


När jag sen försöker säga till att det inte är ok att slå matte med tassarna så blir han hal som en ål och ser ut så här...hur lätt är det att hålla sig allvarlig då?

Tror han saknade dragträningen när vi var iväg, lite överskottsenergi tycker jag mig ana ;)

Tillslut fick han det han ville ha, min vante. Sen var han en snäll och lugn Nixo igen ;)


Mina svärföräldrars hund Teddie som är 16 år. Vi tackar honom lite extra för att han accepterade att ha en slyngel som Nixo i sitt hem :)

I mellandagarna jobbade jag och då blev det bara några dragträningar på kvällarna. Tyvärr hade snön smält bort så det har inte blivit någon skidträning.

Igår firade vi nyårsafton med ett tjugotal vänner och nya bekantskaper. Med på festen var tre andra hundar så det passade jättebra att ta med Nixo.
Fyrverkerierna vid tolvslaget gick förbi utan problem. Med persienner nerdragna och musik på så var alla hundar lugna medan vi var ute.

Den här bilden tog Hinken, den gillar jag skarpt!

Och så var det då det här med min födelsedag. Jag har haft en jättebra dag!!
Den började med frukost på sängen och sång av Andreas och Hinken, väldigt trevligt :)
Sen har det blivit promenad med Nixo och en allmän slappdag.
Till middag kom två kompisar förbi och vi åt tacos, det är nog allas favoriträtt här.

Tack för alla grattisar idag och tack till mamma, pappa, Hinken, Andreas och Christina för presenterna, jag är supernöjd :)

Lite sliten är man nog allt efter att ha varit uppe hela natten, så nu passar jag på att hoppa i säng.

På Återseende!

RSS 2.0